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ALLMI focusc&a

It has recently come to ALLMI's attention that clarification is required
with regard to the A2 amendment of BS EN12999.  The A2 amendment
was approved by CEN (the European Committee for Standardisation) 
on the 16th March 2006 and was entered into the EU Official Journal 
on the 1st October 2006.  The provisions of the amendment are not
mandatory for loader cranes manufactured during the 12 months 
following the date of introduction, but compliance is required for any
loader crane manufactured from the 1st October 2007, which has been
issued with an EC Declaration of Incorporation and / or an EC Declaration
of Conformity stating that the loader crane complies with EN12999.    

With regard to the changes 
introduced as a result of the A2
amendment, of particular relevance
is section 5.4.3.2, which relates
to manually operated stabiliser
extensions:

“It shall be clearly visible to the 
operator when the manual locking
devices are in the locked and
unlocked position. In addition, a
warning light, visible from the 
transport driving position, shall 
indicate when the stabilisers are 
not locked in the transport position.”

Put clearly, this means that all
loader cranes manufactured from 1st
October 2007, which are supplied with
the above mentioned declarations,
must be fitted with a visible warning
light to indicate when the outrigger
beams are not properly stowed. In
most cases, the best way to do this
may be via the existing boom height
warning circuit.  

A number of questions have been
raised as a result of the requirements
introduced by this Amendment.
They are listed below with clear 
and definitive answers:

Q. Some of the systems available
read off the cam lock and not
the leg.  Therefore, it is possible
to have the leg locked in the 
out position, yet the warning
systems will be off in the cab.
Would it not be more practical
for the warnings to read off the
leg or foot, then the warning
would clearly indicate if the leg
is stowed safely or not?  

A. First of all, there is no 
requirement for the device to
confirm that the stabiliser jack
leg has been raised (see also
below). However, each
Manufacturer has its own 
system. In the event of this 
type of system (camlock sensor)

BS EN 12999 
A2 Amendment

ALLMI recently took part in an
inaugural meeting of an Industry
Working Group for EC Whole Vehicle
Type Approval.  The purpose of the
Working Group is to establish
industry solutions for any of the
outstanding issues relating to the
forthcoming implementation of Type
Approval from the 29th April 2009.

The Working Group will be discussing
those elements of Type Approval that
the UK Department for Transport (DfT)

being fitted, it is important that
the operator has received 
specific instruction in terms of
the leg stowage procedure so
he is aware of the need to
ensure he has stowed and
locked the stabilisers in the
transport position prior to travel.
This is also a requirement under
the Road Traffic Act.

Q. Is it acceptable to put the 
sensors on secondary latches?  

Q. Is there any exemption for 
smaller cranes, e.g. those under
four Tonne/m? 

A. No, the standard makes no
exceptions for smaller cranes. If
a crane has been issued with an
EC Declaration of Incorporation
and /or an EC Declaration of
Conformity stating that it 
complies with EN12999, then 
it must conform to all of the
requirements in place at the 
date of certification.

and its agencies flag as industry 
matters. These include Multi-stage
and Transmission of Data, together
with other matters such as Type,
Variant and Version Definition, all 
of which require there to be a 
common approach from all parties.

The principal members of the
Working Group are the VBRA,
SMMT, VCA, VOSA, CHEM, REMSA,
NTTA and ALLMI.  The activities of
this group will be reported to the

DfT, which is interested in its 
outcomes and any policy changes
that it could facilitate to assist in the
implementation of Type Approval.

T H White technical manager, Les
Drage, represented ALLMI at the
inaugural meeting held in January.
He said: “This Working Group was
formed as a result of two years of
strategy and policy meetings
between DfT, VOSA, VCA and
VBRA. The meetings identified the

need for certain procedural and
technical issues to be analysed in
greater detail, and the VBRA 
volunteered to take this on, which
led to the formation of the Working
Group. The group aims to focus on
the process implications and the
communication of information
between the intermediate stages 
of a multi stage build, and ALLMI
has a continuing and vital part to
play at this.”

ALLMI joins European Community Whole Vehicle Type Approval Working Group

A. Yes.

Q. Are there new regulations that
permit only mechanical switches
to be used for safety systems
and not proximity switches?  

A. No, either type of switch is
acceptable, providing it's effective. 

Q. What about cranes manufactured
prior to the 1st October 2007.
Is it a requirement to retrofit
these systems? 

A. No, this is optional.  

Q. Is a provision required for ensuring
that the stabiliser leg cylinders
are also fully retracted? In other
words, should the legs be locked
up and in, or just in?  

A. The legs only need to be locked
in. The standard requires locking
means to prevent uncontrolled
movements of the crane and 
stabilisers. No measure is
required to ensure the jack 
cylinders are retracted.

The amendment was driven
by a number of accidents,
several of which involved
the death of pedestrians

The amendment was driven
by a number of accidents,
several of which involved
the death of pedestrians

Stabiliser 
beams must 
be properly 
locked and a 
warning light 
must be located
in the cab


